1 Ocak 2008 Salı

Bal yaraları iyileştiriyo

Balın yaraların iyileştirilmesinde kullanılması antik çağlara kadar uzanan bir yöntemdir ve bu tedavi edici özelliği günümüzde modern tedavide yeniden keşfedilmiştir. Dr. Peter Molan (the University of Waikato, New Zealand. )a göre balın yaraların tedavisindeki etkisi birçok rapor ve incelemeye göre çok açıktır.
Dr. Molan balın iyileştirme özelliğini şu şekilde açıklar.” Balın antibakteriyel özelliği yaranın enfeksiyonlarını temizlemeye, anti-inflammatory özelliği şişlikleri azaltmaya ve kan dolaşımını normalleştirmeye yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır. Balda hücre yenilenmesini teşvik eden enzimler bulunur. buda yaranın iyileşmesi ve yara izinin kaybolmasını hızlandırır.
Yanık tedavisi üzerine yapılan bir çalışmada balın yanıkların kısa sürede iyileştirdiği görülmüştür.Subrahmanyam (1991) Balın İyileştirici Özellikleri Şöyle Açıklıyor1-) Antibakteriyel özelliği dolayısıyla enfeksiyonu önleme2-) yarayı tamamıyla kaplayıp su kaybını ve mikrop bulaşmasını engelleme 3-)baldaki enzimlerin hücre dokusunun düzelmesine katkı sağlaması 4-) ödemi absorbe ederek yarayı temizlemesi5-) acı ve kaşınmayı önlme kokuyu engelleme.Efem (1988) Başka bir araştırma göstermiştirki bazı antibiyotik ve merhemlerle iyileştirilemeyen bazı yara ve cilt ülserleri yara üzerine bal tatbik edilerek 7 günde iyileştirilmiştir.

Hiç yorum yok: